Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt och för att förbättra och analysera hur webbplatsen används. Läs om hur vi använder kakor och behandlar dina personuppgifter

Anpassa kakor
Gå direkt till sidans innehållSpårvägsmuseets loggaTill startsidan

Skolworkshops

Spårvägsmuseets verkstad heter Vivis verkstad och har fått sitt namn från Vivi, en av hästarna som drog den sista hästspårvagnen. I verkstaden erbjuder vi tre workshops med olika teman anpassade efter årskurs.

Workshop årskurs F-3

Vivi och alla de andra

Om djur i kollektivtrafiken

Som mest arbetade 750 hästar med att dra spårvagnar och bussar genom staden. Idag arbetar det inte längre några hästar i kollektivtrafiken men tillsammans med våra sällskapsdjur som hundar och katter rör sig även fåglar och smådjur på stationer och perronger, mitt ibland oss. Ibland syns också större djur som älgar, rådjur och rävar gena över räls och vägar, ofta farligt nära tåg och bussar. Vissa djur syns inte men finns där ändå – visste du att det finns en särskild sorts spindel som trivs allra bäst i tunnelbanan? Vi får veta mer om tunnelbanespindeln, om hur hästarna som arbetade i kollektivtrafiken hade det och funderar tillsammans över vilka djur som finns idag och som får se upp för våra snabba tåg och bussar. I Vivis verkstad skulpterar vi sedan egna djur, verkliga och påhittade, som rör sig i kollektivtrafiken

Bildcollage
Bildcollage

Workshop årskurs F-3

Med penseln mot rälsen

Vi reser och målar tillsammans

Hur reste stockholmarna kollektivt förr i tiden? Visste du att för 150 år sedan drogs bussar och spårvagnar av hästar? Vi reser tillbaka i tiden till hästbussarna och hästspårvagnarnas tid och får se och höra om de olika färdmedel som tagit människor till arbete och skola, från 1600-talet och fram till idag. I museets verkstad skapar vi sen tillsammans en stor tidslinje som visar hur kollektivtrafiken utvecklats från häst och vagn till dagens moderna bussar och tunnelbana. Vi ritar, målar och blickar bakåt och framåt i tiden - kanske får även framtidens fordon plats?

Workshop årskurs F-6

Katten, korken och allt däremellan

Om att samla och bevara

Spårvägsmuseets samlingar består av fordon som spårvagnar och bussar men också av uniformer, skyltar, biljetter och fotografier. Varför samlar vi på olika saker och vad avgör om ett föremål är värt att spara eller inte? Vi får se det äldsta, det yngsta, det minsta och det största föremålet i museisamlingen och funderar tillsammans över varför man samlar på vissa saker men inte på andra. I museets verkstad skapar vi sedan en egen museisamling med sådant som just vi tycker är viktigt att bevara för framtiden!

Bildcollage_2

Årskurs F-9 och gymnasiet

Collagereklam

Reklam förekom tidigt i hästbussar och hästspårvagnar. I spårvägsmuseets samlingar finns inte bara fordonen som trafikerat kollektivtrafiken genom historien utan även den reklam som dagligen mött resenärerna. Visste du att förr i tiden fick man göra reklam för sprit och cigaretter i tunnelbanan? I denna workshop blir gammal reklam som ny när vi dyker ner i museets reklamsamling och skapar collage av ord och bild. Workshopen inleds med en kortare visning av museets reklamsamling där vi tillsammans tittar på hur budskap och uttryck förändrats genom åren innan vi med sax, lim och papper gör reklam på vårt eget sätt av reklamaffischer från förr.

Praktisk information

  • Bokningsbara tider: tisdag-fredag enligt överenskommelse

  • Tidsåtgång workshop: ca 60 minuter

  • Max antal elever workshop: 16 elever

  • Minimum antal lärare: 1 lärare per 10 elever

  • Ämnesinnehåll ur läroplanerna: SO, NO, teknik, bild

  • Pris workshop: 800 kr. Inträde till museet ingår i priset.

  • Under tunnelbanejubileumsåret 2025 ingår en avslutande åktur i museets minitunnelbana när du bokar en workshop!

För att boka visning mejla till:

E-post
boka.sparvagsmuseet@regionstockholm.se