Gå direkt till sidans innehållSpårvägsmuseets loggaTill startsidan

1 oktober 2024

Konstväxlingar på Spårvägsmuseet

På Skanstulls tunnelbanestation har videokonsten skapat rörelse sedan 2004. Nu tar Konstväxlingars nya videoprogram plats även på Spårvägsmuseet.

I årets videokonstprogram tar sig tiden fysisk form; snurrar, glider och färdas i omloppsbana. I de fyra videoverken dras en linje från nanosekunden till jordens långsträckta historia och möjliga framtid. Vi får följa gryningstimmen och ett hypnotiskt mätande av tid som passerar. Varje film visas på Spårvägsmuseet under en vecka vid olika tillfällen under 2024/2025


Videokonstprogram 2024/2025

1-8 oktober 2024: Katarina Löfström, Chronos–Kronos (2023, 8:20 min)

1-8 januari 2025: Petra Lindholm, Bystanders (2020, 16 min)

1-8 april 2025: Leo Reis –Metamorfoser (1961, 13:47 min)

1-8 juli 2025: Johan Thurfjell-The Hour of Meeting Evil Spirits (2022, 19:45 min)

Chronos – Kronos



Katarina Löfström (född 1970) Bor och arbetar i Stockholm.

I videoverket snurrar en animation med cirklar som expanderar och drar ihop sig, inspirerad av mandalas, måltavlor och tidsstyrningsdiagram. Titeln sätter ihop namnen från två gudar i den grekiska mytologin – Chronos, tidens gud, och Kronos, en titan och Zeus far. Videoverket har utvecklats i samarbete med regissören Måns Nyman.

Katarina Löfström (f. 1970) är verksam i Stockholm. Hon har studerat på Konstfack och arbetar med video, digitala animationer och skulpturala verk. I olika tekniker har Löfström i många år arbetat med offentlig gestaltning, detta blir första gången ett av hennes videoverk visas i tunnelbanan. Just nu är hon aktuell med en stor separatutställning på Thielska Galleriet i Stockholm.


Bystanders


Petra Lindholm (född 1973) Bor och arbetar i Småland.

I Bystanders vill Petra Lindholm ge form, via bilder, ord och ljud, till sin uppfattning om de frekvenser som emitteras av jordens yta. Texterna kommer från hennes promenader i skogen som i en intim dialog mellan artisten och Moder Jord. Solen som vibrerar i filmen varnar oss om de pågående klimatförändringarna, men berättar också om värmen och rikedomen som finns i universum.

Petra Lindholm studerade vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm (1996–2001). Hon är representerad i samlingar på Moderna Museet, Stockholm, Sverige, Malmö Konstmuseum, Sverige, Borås Konstmuseum, Sverige, Västerås Konstmuseum, Sverige, EMMA, Esbo, Finland, ProArtibus, Finland och Kiasma, Helsingfors, Finland. Under de senaste åren har hon gjort ett antal offentliga uppdrag där hon arbetar med platsspecifika installationer och skulptur. Detta blir första gången hon visar ett verk i Stockholms tunnelbana.


Metamorfoser


Leo Reis (1926 –2021) Var verksam i Malmö. Metamorfoser är en abstrakt tecknad färgfilm om form i rytmisk rörelse och i ständig förvandling. Mönstren som skapas går att associera till rörliga notrader, naturens magnetfält eller tidens linjer. Filmen byggdes upp av diabildsprojektioner, där linjerna fick sväva fritt i rummet för att expandera måleriet bortom en förutbestämd rektangel.

Leo Reis var utbildad i måleri på Valands konsthögskola, och ses i efterhand som en originell aktör inom svensk konstfilm för verket Metamorfoser som han arbetade med i en ateljé på Torups Slott i Skåne.Videoverken och måleriet har samma karaktäristiska och tidstypsikaformspråk


The Hour of Meeting Evil Spirits


Johan Thurfjell(född 1970) Verksam i Stockholm.

Japansk mytologi är full av andar i många skepnader, goda och onda. Man trodde att gränsen mellan vår värld och andevärlden var som tunnast i skymningen. Då kunde andarna komma över till vår värld och vi in i deras. Detta kallas Omagatoki; timmen för att möta onda andar. Thurfjellsverk är en långsam animation med digitalt bearbetade japanska träsnitt från 1800-talet. Vi färdas från havet över ett dimhöljt landskap. Vi flyter längs skog, öde gator, genom ruinhusoch ut på havet igen.

Johan Thurfjell är intresserad av berättelser, metaforer, minne och myter. Hur nedärvda berättelser, traditioner och mytologier kan öppna dörrar till en rikare förståelse av själva livet. I sin konstnärliga praktik vill Thurfjell forma berättelser och stämningar med bilder och föremål. Johan Thurfjell har ställt ut i Sverige och utomlands sedan examen från Konstfack 2002.


Om Konstväxlingar

Videoprogrammet som Spårvägsmuseet visar i samarbete med Kulturförvaltningen, Region Stockholm är en del av Konstväxlingar – tillfälliga utställningar i tunnelbanan på sju stationer: Gärdet, Slussen, Mariatorget, Zinkensdamm, Skanstull, Odenplan och Fridhemsplan.