Gå direkt till sidans innehållSpårvägsmuseets loggaTill startsidan

2 mars 2024

Konstväxlingar på Spårvägsmuseet

På Skanstulls tunnelbanestation har videokonsten skapat rörelse sedan 2004. Nu tar Konstväxlingars nya videoprogram plats även på Spårvägsmuseet.

I fyra utställningar förflyttas vi i tid och rum - från 1970-tal till nutid. Scenerna tar oss till Berlin, Malmö, Bulgarien och Stockholm. Både internationellt och lokalt baserade konstnärer ingår. Varje film visas under en vecka vid olika tillfällen under 2023/2024.

Videokonstprogram 2023/2024

”Nadir” av Amin Zouiten visas 3-10 oktober 2023 Spårvägsmuseet, och 1 oktober-31 december 2023 på Skanstulls t-banestation.

”Sirena Spidera: Her Eternal Return” av Gery Georgieva visas 2-9 januari 2024 på Spårvägsmuseet och 1 januari 2024 –31 mars 2024 på Skanstulls t-banestation.

”Lär dig svenska med Susan Wongtag” av Ming Wong visas 2-9 april 2024 på Spårvägsmuseet, och 1 april 2024 –30 juni 2024 på Skanstulls t-banestation.

”Make up” av Harun Farocki visas 2-9 juli 2024 på Spårvägsmuseet och 1 juli-30 september 2024 på Skanstulls t-banestation.


Prisad porträtterad resa genom Malmö

Höstens första konstfilm är skapad av Amin Zouiten, en malmöbaserad konstnär. I filmen ”Nadir” skildrar han ett mikrokosmos av stadens historia genom en svepning över Norra Grängesbergsgatan i centrala Malmö. En raksträcka som förenar stadens industriella historia med dess nutid. Betraktaren får små glimtar av gatan och det som sker inne i de gamla industribyggnaderna. som nu inhyser biltvättar, mattaffärer och bagerier med högar av baklava.

Konstnären lärde känna gatan under sina första år i Malmö och upplevde en hemkänsla med gatans butiker och dess omväxlande lugna och hektiska atmosfär. Samtidigt dök andra berättelser om gatan upp i nyheterna som stod i kontrast till det Zouiten hade lärt känna. “Nadir” har ställts ut på flera platser, både inom konst- och filmsammanhang och vann 2022 Tempo Sound Awards.

Världspremiär 1

Den brittisk-georgiska konstnären Gery Georgieva har skildrat identiteten hos en plats och hur den skiftar över tid. I den nyproducerade filmen ”Sirena Spidera: Her Eternal Return” framträder Gery Georgieva själv i filmen som utspelas i hemstaden Varna, Bulgarien. Georgieva är den kitschiga "sjöjungfrun"-scenen på Rusalka Bar i Golden Sands Resort och återkommer i scenen från den övergivna tidigare ikoniska nattklubben "Spider" i Varna Sea Garden.

Georgieva bär en egenkonstruerad dräkt som påminner om tidigt 1900-tals glamour men är gjord av en luftmadrass och olika husgeråd. På de två scenerna rör sig Georgieva i en serie poser och gester som hon improviserat fram baserat på kvinnliga arketyper, och som balanserar på gränsen mellan kontroll och frihet, makt och sårbarhet.

Världspremiär 2

Ming Wong delar sin tid mellan Berlin och Stockholm sedan 2019. Han arbetar som professor i konst på Kungl. Konsthögskolan. Wong visar en helt nyproducerad film i Konstväxlingen på Skanstull.

I “Lär dig svenska med Susan Wongtag” skapar Wong en persona som är inspirerad av Susan Sontag. Den amerikanska författaren kulturteoretikern och filmskaparen Sontag, bodde en period i Stockholm för att göra sin första film 1969. Hon skrev sedan "A letter from Sweden", en essä om hennes upplevelser av landet. På flera skärmar upprepar personan Susan Wongtag utvalda delar av brevet, denna gång på svenska, som ett sätt för oss att lära oss om landet, språket och hur andra uppfattar oss.

Ikonisk filmare

Videokonstprogrammet avslutas med ”Make-Up” från 1973 av den ikoniske filmaren Harun Farocki (1944-2014). ”Make Up” är en av Farockis mer ovanliga videoverk där vi får följa transformationen av en ung kvinnlig modell som förbereder sig för en fotografering. Först hemma i sin lägenhet och sedan i stolen hos en makeupartist som täcker ansiktet på den unga kvinnan med krämer, puder och rouge. Kvinnans identitet suddas ut för att bli till en projektionsyta, en vit duk.

Generationer av konstnärer, teoretiker och kritiker har inspirerats av Farockis-filmer. Han har haft stort inflytande på kulturen, både inom och utanför Tyskland.

Om Konstväxlingar

Videoprogrammet som Spårvägsmuseet visar i samarbete med Kulturförvaltningen, Region Stockholm är en del av Konstväxlingar – tillfälliga utställningar i tunnelbanan på sju stationer: Gärdet, Slussen, Mariatorget, Zinkensdamm, Skanstull, Odenplan och Fridhemsplan.

Lördagen den 7 oktober 2023 presenteras de årslånga utställningarna i Världens längsta vernissage med start kl 13.00 på Gärdets tunnelbanestation.